Geld krijgen i.p.v. betalen

Geld krijgen i.p.v. betalen

Ons huis energie-neutraal omgebouwd

Als we in 2013 de optie lijst van de aannemer doornemen, voor ons nieuwbouwhuis, komt bij ons de vraag naar boven of we het toilet niet kunnen doortrekken met regenwater? En hoe kunnen we dit huis zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst? We vinken de vloerverwarming en lage temperatuurverwarming aan op de lijst. Over het toilet denken we nog wat langer na maar komen helaas tot de conclusie dat dit wel erg onhandig wordt. 

Tijdens de bouw is er de gelegenheid om een keer binnen te kijken. We stappen de drempel over en de geur van beton komt ons tegemoet. Alles is stoffig maar het is wel heel leuk om nu eindelijk de muren om ons heen te voelen in plaats van alles vanaf de tekening te doen. We zien dat er maar een paar leidingen in een leidingkoker zitten dus Roland ziet daar een mogelijkheid om een warmte-terug-win pijp te installeren. 

Dat is ook een van de eerste dingen die we doen als we de sleutel van ons nieuwe huis ontvangen. Samen met zijn vader zet hij de zaag in de verse betonnen muur. Ik durf niet te kijken maar ben blij met het resultaat! Die koperen buis levert zijn geld wel op. Gekocht via Marktplaats en geen ingewikkeld systeem, maar gewoon een buis in een buis waar het koude water uit de leiding alvast wordt voorverwarmd door het warme water dat weg loopt door het douche putje. Resultaat na een meting in de winter: met 9 graden komt het water uit de grond, en met 27 graden verlaat het de pijp zodat het gas nog maar 9 graden bij hoeft te verwarmen. 

De volgende operatie aan ons nieuwbouwhuis is het plaatsen van een zonne-boiler. Ook tweedehands op de kop getikt! Roland, en zijn vader Wietse gaan samen aan de slag. Ze bouwen een steiger en klimmen het dak op. Weer durf ik niet te kijken. Ze plaatsen de houder op het dak om vervolgens de glazen buizen te plaatsen. Zo wordt ons warme water door de zon opgewarmd. Een mooie besparing!

Een aantal jaren later komt de gemeente Amsterdam met een mooie subsidie regeling om je huis van het gas af te halen, of zelfs 0 op de meter. Met behulp een installateur plaatsen we een warmtepomp. 

Wietse en Roland plaatsen nog wat zonnepanelen op het dak van het huis en Roland bedenkt een carport, die hoog genoeg is voor ons camperbusje, met lichtdoorlatende zonnepanelen. Een prachtige oplossing voor de extra zonnepanelen die we nodig hebben om ons doel, 0 op de meter te halen. 

De gasleiding die er lag hebben we laten verwijderen, en we koken nu op inductie. Ik zag daar eerlijk gezegd wel even tegen op maar ik was heel snel gewend en nu wil ik niks anders meer. De pannen worden niet heet en je water kookt heel snel. 

Zo hebben we ons nieuwbouwhuis helemaal energie neutraal omgebouwd. Dat wil zeggen, energie neutraal over het jaar heen. Wij hebben het geluk dat het huis al heel goed geïsoleerd is en er zelfs drie dubbel glas in zit. Dat scheelt enorm! 

Ons huis heeft nu meer dan twee jaar zo gedraaid en het is erg comfortabel wonen. Ik vind het heel bijzonder dat we ons huis nog steeds zo kunnen gebruiken als we gewend zijn, maar dan aan het eind van het jaar zelfs geld krijgen omdat we minder hebben verbruikt dan we hebben opgewekt. 

Nu we de ervaring hebben van in een energie neutraal huis wonen willen we een stapje verder gaan en off-grid gaan leven. Dat betekend dus zonder aansluitingen op het net. Behalve een internet kabel. Verder geen elektra en water aan- en afvoer. Zo krijgen we een kleinere ecologische footprint en hopen we onze kinderen iets moois voor de toekomst mee te geven.

3 gedachten over “Geld krijgen i.p.v. betalen

 • 1 juli 2020 om 19:10
  Permalink

  Mooi initiatief vanaf de start van het betrekken van het nieuwe huis! Dat het anderen mag inspireren!

  Beantwoorden
 • 21 september 2021 om 12:57
  Permalink

  Geen enkele bouwvorm is energie neutraal of energievrij. Dat voorop gesteld. Echter, mij verbaast het keer op keer weer dat er nog altijd zoveel, op de ouderwetse manier, (bovengronds) wordt gebouwd met gebakken stenen en dito dakpannen. Het maken en bakken van deze stenen en dakpannen kost ook nog eens erg veel energie en produceert veel verontreiniging. En niet zelden zijn deze stenen en dakpannen (zéér) donker van kleur wat ervoor zorgt dat deze woningen, zodra de zon erop schijnt, zo warm worden dat we deze woningen weer kunstmatig moeten zien koel te krijgen met allerlei energieslurpende methoden zoals airco’s enz.. Dan kun je wel weer proberen deze machines energie neutraal te fabriceren en iets proberen uit te vinden om dat koelen energiezuiniger te maken maar dat is het paard achter de wagen spannen. Nog daargelaten hoeveel grondstoffen er nodig zijn en gevaarlijke chemische middelen deze machines bevatten die slecht voor het milieu zijn.
  Je moet het probleem bij de basis aanpakken. En daar verzuimen we als mens enorm. Het idee dat een huis enkel en alleen bovengronds kan bestaan is ouderwets, achterhaalt en niet erg slim. Je creëert daarmee veel meer problemen dan dat er oplossingen zijn te bedenken voor de problemen die deze woningen met zich mee brengen. Laat staan dat deze zgn. oplossingen milieu vriendelijk en energie neutraal zijn.

  In de zomer moeten we allerlei kunstgrepen uithalen om het koel te krijgen en in de winter moeten we weer heel veel stoken om deze woningen warm te krijgen en te houden. Het maken en uitvinden van al deze isolatiemanieren en producten kost ook weer bakken met energie, grondstoffen en verontreinigingen. Dat kan ook anders.

  Onze manier van bouwen en isoleren, hoe innovatief het product ook is wat wordt toegepast om te voldoen aan de steeds strenger wordende eisen voor het milieu, is zo zwaar achterhaald dat het ons de nek gaat kosten. Het houd ons als mens en bewoner van deze woningen in een vicieuze cirkel, zodat er geld kan blijven worden gegenereerd. En dat terwijl het zoveel beter en anders kan.

  Wat ik wil zeggen is dat onze manier van wonen anders kan en moet. Laat ik als voorbeeld nemen woningen (woonvormen) die je kan bedekken met aarde. Deze woningen worden met een natuurlijk materiaal geïsoleerd. Namelijk aarde en dito begroeiing die erop kan worden aangeplant. Dan hoef je alleen de in en uitgang en de ramen te maken en zijn allerlei kunstmatige isolatiematerialen en gebakken stenen en dakpannen niet meer nodig.
  Dit soort woningen zijn veel beter geïsoleerd dan welke woning dan ook wat de kosten voor het stoken en het koelen enorm reduceert.

  En zo zijn er nog wel meer methoden die beter zijn dan de huidige methoden.
  Daar zouden we ons veel meer op moeten richten.

  Beantwoorden
  • 12 oktober 2021 om 09:39
   Permalink

   Beste Norman, Dank voor je reactie, helaas zie ik hem nu pas. Ja onder de grond bouwen is inderdaad nog effectiever. Wij wonen inmiddels in een andere woning die wij zelf mochten situeren en daardoor zijn de slaapkamers op het noorden en dat is zeer effectief. Zeker goed om ons te richten op andere methoden, dat is ook wat wij met onze eco community willen doen. Er staan geen aardehuizen maar wel huizen waar nagedacht is over de zon inval en windrichtingen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.